Pressmeddelande: Johansfors Musikkår gästas av klarinettproffs

Årets vårkonsert med Johansfors musikkår på lördag får en annorlunda ­vinkel. För första gången framförs den i Algutsboda kyrka, allt för att satsningen med två professionella klarinettsolister ska komma till sin rätt.

Halva vårkonserten utgörs av den tjeckiske kompositören Franz Krommers Konsert för två klarinetter i Eb dur. Som solister har musikkåren engagerat två proffs: Dan ­Ohlsson från Marinens musikkår i Karlskrona och Gunnar Magnusson, den sist­nämnde flitig inhoppare i samma orkester, men för de flesta i kommunen mest känd som Johansfors musikkårs ledare.

Musiken skrevs i början på 1800-talet
– Klarinettkonserten har 210 år på nacken, berättar musikkårens ordförande Håkan Karlsson. Det är ingen lätt musik att spela, men desto lättare att lyssna på. Det är helt enkelt fantastiskt vacker musik! Därför valde vi också att låna kyrkan som konsert­lokal. Kyrkorummet har fin akustik och är dessutom tillgängligt för alla. Och det här är ingen svårlyssnad musik skriven för vana konsumenter av klassisk toner, utan musik som vi verkligen tror att alla kan uppskatta.
   Att spela tillsammans med yrkesmän ger mycket tillbaka, menar Håkan Karlsson.
   – Det är oerhört stimulerande för oss fritidsmusiker att få samarbeta med två fullblodsproffs. Det skapar en enorm motivation, det ser vi inte minst på våra välbesökta repetitioner. Tidigare har Gunnar valt att inte spela själv med oss, utan ”bara” dirigera. Men nu när han fick med sin musikerkollega Dan gör han ett undantag, vilket vi är mycket glada för.

Även filmmusik på programmet
Krommers klarinettkonsert är indelad i tre satser, totalt drygt 20 minuter musik.
   – Resten av vårkonserten består som vanligt av en lättsam men finstämd blandning av välkänd musik, säger Håkan Karlsson.
   Bland annat kommer musikkåren att framföra musik ur två filmer med rymdtema: Richard Strauss Also sprach Zarathustra, känd från Stanley Kubricks ”2001 – Ett rymd­äventyr” och Princess Leias Theme, originalmusik av John Williams för ”Stjärnornas krig.”
   – Vi kör vidare med konceptet Frivillig entré, där besökarna får betala vad de tycker att det var värt i form av frivillig kollekt vid utgången. Det är kanske lite paradoxalt i sammanhanget – sådan här musik kostar normalt sett flera hundra kronor per biljett när den framförs i ”de finare salongerna”, avslutar Håkan Karlsson som hoppas på stor publik i Algutsboda kyrka på lördag.
 
 
Ovanstående pressmeddelande kan även laddas hem som PDF härifrån.