Under blågul fana

Marschmusiken har alltid varit viktig för bruksmusikkårerna, och Johansfors Musikkår är inget undantag. Ofta är det just marschmusiken som folk förknippar mest med musikkåren, man minns hur man som barn gick efter sin marscherande musikkår på samhällets gator, eller hur man vaknade av de taktfasta trummorna på 1 maj.

Därför tyckte vi att en av Sveriges finaste marscher var självskriven på vårt 100-årsjubileum: Under blågul fana av Viktor Widqvist. Viktor Widqvist var en svensk militärmusiker och kompositör, verksam bland annat som tubaist och violinist. Han ligger bakom ett stort antal fina marscher, men Under blågul fana är troligtvis den mest kända.

Under blågul fana är från musikkårens absoluta barndom, och skrevs 1916 eller kanske ännu tidigare. Stycket framstod under beredskapsåren på 1940-talet som en samlande ”nationalmarsch”, men det dröjde ända fram till 1999 innan Försvarsmakten antog den som sin egen marsch.

Militärmusiksamfundet beskriver den så här fint: 

Den har allt som en bra marsch bör ha: den är stadig att marschera efter, samtidigt som den lyfter fötterna, den är pådrivande och eggande, den har must och kraft, den har successiv uppladdning och en avslutande utlösning, den har medryckande, men inte banala melodier och den är slutligen i bästa mening fosterländsk. Widqvists intresse för svensk folkton ger sig tillkänna bland annat i klarinettstämmorna, som stundom utför rena trolldansen.

Videon är inspelad på musikkårens 100-årsjubileum i Broakulla Folkets Hus den 15 november 2014.

Posted in:

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/webvol38/ig/h28rzvilhzf7cwf/johansforsmusikkar.com/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/webvol38/ig/h28rzvilhzf7cwf/johansforsmusikkar.com/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853