Vad är Johansfors Musikkår?

 • Den svenska modellen

  Johansfors Musikkår fyller hundra år under 2014. Musikkåren är därmed betydligt äldre än många symfoniorkestrar i Sverige. I början och fram till mitten av 1900-talet var blåsorkestern i olika former och på många orter i landet den enda levande musik som man kom i kontakt med.

  Militärmusiken fanns representerad på alla större orter, och i motsats till vad många tror spelade man all sorts musik. Det var samma musiker som spelade brunnsmusik, underhållning vid fester eller militärmusik vid ceremonier och parader.

  Spelskickligheten bland musikerna var stor och de främsta musikerna var ofta engagerade i det lokala musiklivet, som pedagoger och inte minst som förebilder för nästa generations musiker.

  Johansfors Musikkår har naturligtvis utvecklats och formats av de olika trender och strömningar som kommit och gått under de här åren, men vi försöker vara en god representant för den unika svenska blåsmusiktraditionen.

  Idag är Johansfors Musikkår en kulturbärare och viktig del av regionalt och lokalt kulturliv.

 • Bruksmusikkåren

  Johansfors Musikkår har alltid försökt att spela musik som tilltalar publiken, och därför är konserterna mycket varierade. Alla som kommer på en konsert ska få något att ta med hem, eller varför inte upptäcka att man gillar något nytt som man inte kände till innan konserten.

  Vi framför musik som vi tycker om och för oss spelar det ingen roll om musiken är originalmusik, arrangerad eller omskriven för musikkår. Musikkårens målsättning är att få arrangörer och tonsättare och publik intresserade av blåsmusik.

  Antalet musiker i musikkåren och det instrumentarium som finns representerat gör att man upplever en känsla av kammarmusik. Alla musiker behövs och alla stämmor är viktiga. Musikkåren kan ena stunden spela en liten visa för att i nästa stund riva av en marsch med elegans, stuns och taktfasthet.

  Medlemmarna i Johansfors Musikkår

  I musikens värld spelar ålder, nationalitet eller genus inte någon roll. Medlemmarna i musikkåren är med för att det är roligt att spela ett instrument och ännu roligare blir det tillsammans med andra. Medlemmarna är fritidsmusiker med ett brinnande intresse för att traktera sitt instrument och blåsmusik i synnerhet.


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/webvol38/ig/h28rzvilhzf7cwf/johansforsmusikkar.com/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/webvol38/ig/h28rzvilhzf7cwf/johansforsmusikkar.com/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853